side image

DigiD in het buitenland activeren met videobellen

31 maart 2022

Nederlanders en Europese Economische Ruimte (EER) burgers die in het buitenland wonen, kunnen sinds 14 maart 2022 hun DigiD activeren middels videobellen via Nederland Wereldwijd. Daarvoor was dit alleen mogelijk bij een fysieke DigiD-balie van een beperkt aantal consulaten of ambassades.

Door de coronapandemie was reizen de afgelopen twee jaar bijzonder lastig, mede hierdoor ontstond de behoefte om online DigiD te kunnen activeren. Sinds 14 maart 2022 is het mogelijk om via Nederland Wereldwijd uw DigiD-activeringscode aan te vragen. Deze dienstverlening wordt aangeboden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met Logius.

Proef

Voordat deze nieuwe dienstverlening definitief uitgerold werd heeft Nederland Wereldwijd eerst een uitgebreide proef van een half jaar gedraaid.

De proef toonde in het beginstadium al aan hoe groot de behoefte was. De eerste 138 gesprekken waren al binnen anderhalve dag gereserveerd. In totaal werden er in 2021 – tijdens de proef – ruim 6.000 klanten in het buitenland aan een DigiD geholpen.

Behoefte is groot

Nederlanders woonachtig in het buitenland moeten vaak lang en ver reizen naar een consulaat of ambassade, soms zelfs in een ander land. Het is extra vervelend als je nagaat dat het proces van een DigiD activeren vaak maar 6 minuten duurt.

De nieuwe manier van het activeren van uw DigiD middels videobellen lost hiermee een groot probleem op.

Hoe het werkt

Allereerst wordt er een veilige videoverbinding tot stand gebracht. Een voorlichter van Nederland Wereldwijk controleert – tijdens het videogesprek – de identiteit van u als aanvrager. Hij of zij stelt hiervoor een aantal controlevragen. Tijdens dit gesprek moet u ook uw identiteitsbewijs laten zien, zodat de medewerker uw gegevens kan controleren.

Het contact center van Nederland Wereldwijd – dat de gesprekken uitvoert – is ook tijdens de avonduren bereikbaar, zodat klanten wereldwijd ‘altijd’ geholpen kunnen worden. Een afspraak maken kan hier.

Op dit moment kunnen 1.000 videogesprekken per maand gevoerd worden, de capaciteit wordt verhoogd naar 2.000 gesprekken.

Logius & DigiD

Iedereen regelt steeds meer online. Ook met de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Vaak gaat het daarbij om persoonlijke gegevens. Veiligheid staat daarbij voorop. Nu, maar ook in de toekomst. Logius zorgt daarom voor veilige manieren van inloggen met DigiD. Zo blijven gegevens goed beschermd. Om de overheid voor iedereen veilig en toegankelijk te houden werkt Logius constant aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van DigiD en onderzoekt nieuwe oplossingen zodat niemand wordt uitgesloten.

Digitale aanpak voor andere producten en diensten

Momenteel wordt ook onderzocht of voor andere producten en diensten, gericht op Nederlanders en EER-burgers, een digitale aanpak mogelijk is.

Jouw onderneming in professionele handen.